|
|
|
|
prindi | saada
sõbrale |
kommentaarid e-postile | |
|
|
Pühadenädal algas ametikoolis munaroogade maitsmisega
|
|
|
|
Kuressaare ametikooli kokandusõpilased tutvustasid eile alanud lihavõttenädalal omavalmistatud munaroogi ning katsid näidiseks kaks pühadelauda.
Õpetaja Maime Koppeli juhendamisel köögis toimetanud teise kursuse õpilaste hommikuse töö tulemusena ootasid lõunal õppehoone fuajees uudistamist-maitsmist šoti munad, marmormunad, naturaalne ja täidisega omlett, kooreta keedetud munad, kuninglik munaroog ja munapuder.
“Päris traditsioonilised lihavõtteroad need vist ei ole, aga kõiki neid munatoite sobib kevadpühade ajal serveerida,” ütles kokanduse eriala õpilane Peeter Berens.
Põnevad toidud
Tema sõnul nimetatud munatoitude valmistamine eriti aeganõudev ega keeruline polnud, huvitav aga küll. Noormehe enda hinnangul oli kõige põnevam roog šoti munad. “Keedad muna ära, paned hakkliha ümber, keerad toidukile sisse ja keema,” õpetas Berens. “Pärast võtad välja, lõikad sektoriteks ja serveerid. Tõeliselt hea toit.”
Samuti pidas noormees omapäraseks ja maitsvaks täidetud omletti köögiviljade ja singiga. Neid kaht rooga tegid tulevased kokad esimest korda.
Lihavõttenädala eilsest avaüritusest sai osa ka küülik Juss, kes mõndagi pakutust oma hambaga järele proovis.
Munavärvimisvõistlus
Täna valmistavad ametikooli kokandusõpilased traditsioonilisi lihavõttetoite, nende seas pashat ja baabat, mida on degusteerima oodatud ka linnarahvas. “Kel huvi, võib retsepte küsida,” soovitas pühadenädala ürituste üks eestvedajaid, õpetaja Õile Aavik.
Homme on kavas koolisisesed munavärvimisvõistlused. 2–4-liikmeliste meeskondade töö tulemust hindab žürii eesotsas ametikooli direktori Neeme Rannaga. Kõigile huvilistele avatud näitus munavärvijate loomingust avatakse ametikoolis kell 15 ning siis tehakse teatavaks ka võistluse tulemused.
Traditsiooni algus
Õile Aaviku sõnul on tema ja õpetaja Reet Truuväärti algatatud lihavõtteürituste eesmärk “nii neid toredaid pühi kui ka kokanduse eriala noorte seas rohkem väärtustada”. “Õpilastele on see hea võimalus oma silmaringi laiendada,” rääkis Aavik. “Kui tavaliselt teatakse munade värvimise ja koksimise kommet, siis nüüd, lihavõttetraditsioone uurides, said noored teada palju uut ja huvitavat.”
|
|
|
 |
|
|
Monika Puutsa Meie Maa 03-04-2007 |
|
|
|
Jaga | |
 | | |
|
|
|
|
|
|
|
|