Laupäev, 25. juuni Tee avaleheks |Hakka fänniks!
saarlane.ee
  Kalender
  Kontaktid
  Dokumendid
  Lemmikviited
  Koputaja
  Kasutaja profiil
Uudised
  Saaremaa
  Hiiumaa
  Eesti
  Välismaa
  Uus meedia
  Arhiiv
Kuulutused
Foorum
Kuhu minna?
Mängud
E-kaart
Galerii
Kataloog
I-kaart
Webmail
Naljanurk
Toob Saarlase sinuni!
Toob Saarlase sinuni!
Toob Saarlase sinuni!
  E-post Parool .Uus kasutaja | Unustasin parooli
 
  | prindi | saada sõbrale | kommentaarid e-postile |  
  Ruhnus katsetatakse juustutegu (2)  
  Väiksel saarel võib juustu ka käsitsi teha, arvab Ruhnu lehmapidajatele juustuvalmistamise kursuse korraldanud oma ala spetsialist Helmut Rasu.

Mõte Ruhnus kodusel viisil juustu teha tuli juustutehnoloog Rasule juba aastaid tagasi – piima saaks mõttekamalt realiseerida, mitte lihtsalt vasikatele valada. Nüüd sai mõte teoks ja nädal aega ruhnlastele juustuvalmistamist õpetanud Rasu tõi saarelt kaasa kuue päeva vanuse ruhnu lihtjuustu proovi, mis maitses üsna päris juustu moodi.

“Mõned päevad tahab veel valmimist, siis läheb maitse õigeks,” kinnitas juustumeister ja märkis, et ruhnlased nii kaua oodata ei tahtnud, lõid juba teisel–kolmandal päeval hambad sisse ja ütlesid, et see on parem kui poejuust.

Helmut Rasu on on toorpiimajuustu kodus katsetanud juba aastaid.
Toorpiimatehnoloogiaga valmistatud ruhnu juust tehakse sajaprotsendiliselt toorpiimast, kusjuures bakteriaalse juuretisena kasutatakse Ruhnu maatõugu lehmade looduslikult hapendatud hapupiima.

“Ainukesed tehase asjad on laap ja vaakumsool,” väitis Rasu. Peale lihtjuustu katsetatakse ka küüslaugu, köömnete, tilli ja muude lisaainetega maitsestatud variante.

Juustuturgu peaks Rasu arvates kohapeal ka olema, kuigi osa inimesi on kuumutamata piimast valmistatud juustu suhtes skeptilised. “Minu praktika on näidanud, et sellist täisnaturaalset juustu soovivad ka lausa haiged inimesed, sest selles on alles kõik vitamiinid,” märkis Helmut Rasu.

Juustutehnoloog viis Ruhnu kolm erinevat juustuvormi. Lisaks tahkele juustule tehti ka niinimetatud pehmet juustu. Kui juustuteost on kümme päeva möödas, annavad ruhnlased naturaaljuustule oma hinnangu.

“Mina hindaksin selle järgi, kui inimene hakkab juustu sööma, mis nägu ta siis teeb,” ütles Rasu, lisades, et Rootsis tehtud toorjuustu müüakse meil väga kallilt, koguni 120 krooni kilo.

Ruhnu juustu tegemise idee tuli talle juba siis, kui saar tuli Saare maakonna alla. Ruhnu koorejaamale komplekteeriti uus sisustus ja tekkis või tegemise võimalus. Eesti Vabariigi loomise aegu aga koorejaam likvideeriti.
 
  SVEA AAVIK Meie Maa 12-10-2001  
 
Jaga | FacebookTwitter  |
 
 
Lisa oma kommentaar
Nimi
E-Post
 
 
 
 
  Otsing Saarlasest
 
<< Okt 2001 >>
ETKNRLP
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  Kas vaktsineerid end, koroonaviiruse vastu?  
  Jah.  
  Ei.  
  Võibolla.  
  Olen juba vaktsineeritud.  
  Tulemus

Soovita hääletust
 
  Päevapakkumised
Facebook
Neti.ee
Google
Parvlaevade sõidugraafik
Ilmakaart
Krediidipank
Swedbank
SEB
Online raadiod
Lingileht
Saaremaa postiindeksid
 Linda, Lenna, Inna 
© Deevision Webgraphics Kontakt | Reklaam | Screensaver | Rss | Külastajaid 1928 Veebimajutus: www.eq.ee